Köket skulle säkert funka ett par år till för oss, men det var dåligt planerat. Redan från början var vi inne på att ta upp en öppning mot vardagsrummet. En granne till oss har gjort det och vi fick komma och se hur det såg ut. De behöll utgången till hallen men vi bestämde oss för att sätta igen den.

 
 

 

Så var det dags för rivning. Givetvis kollade vid med föreningen att det var okej att ta upp ett hål i väggen först. Vi satte upp en press inne i vardagsrummet för att minska dammet lite.

 
 

 

Inne i köket började vi med att riva ner den vägg som var ut mot trapphuset. Det var en enkel gipsvägg framför utrymmet där kallskafferiet varit. Varför har man satt upp den väggen? Gömma nästan en kvadrat helt i onödan...
På den andra bilden ser man hur breda planken är som väggen är byggd av. Ca 30x8 cm är de och utanpå dem sitter reglar på ca 10x2 cm tvärs för att hålla ihop allt. Givetvis är väggen putsad med vass innanför.

 
 

 

När hålet var gjort var det dags att bygga igen utgången mot hallen. För att slippa bygga en burk till stammen gjorde vi väggen 10 cm tjockare, men gamla dörrhålan är kvar från hallen sett. Det ska bli klädhängare och skohyllor inbyggd i väggen där.

 
 

 

Här är väggen isolerad och gipsad. Taket är uppreglat och vi har börjat sätta gips där med. Vi ska ha spotlights i taket, därför sänker vi det ca 13 cm. Tyvärr missade jag att ta en bild på hålet mot vardagsrummet när vi tagit upp det men det kommer.

 
 

 

Golvet i köket behövdes lagas det med, det låg betong där vedspisen stått förrut. Ut men den och in med nya plank. Golvet slipades och här på bilderna är det kvistlackat. Vi tänkte ha samma oljebaserade golvfärg som i dotterns rum men den hade tagits ur produktion. Så det fick bli en vattenbaserad golvfärg. Så fort golvsliparen var klar började vi sätta upp skåpsstommarna. Det gick mycket fortare än vi både tänkt och var inte alls så svårt som vi trott. Köket är ett Ikeakök och luckorna heter Solär.

 
 

 

Nu börjar det likna ett kök. 16 överskåp blir det, så det finns mycket utrymme att fylla. Undertill blir det från vänster: Diskmaskin, diskbänksskåp, hörnskåp, lådor, ugn och sist lådor igen. Bänkskivan är Ikeas stenskiva, hoarna kommer från blanko, ugn, häll och micro från Ikea, fläkt från Siemens. Alla vitvaror är i aluminium.
Taklamporna sitter på plats och det blev riktigt bra, givetvis inkopplade på en dimmer.